Mönsterdjup - Allt du behöver veta

Vad gäller för olika mönsterdjup

Mönsterdjupet på däck är en viktig faktor när det gäller trafiksäkerhet. Mönsterdjupet hänvisar till djupet på slitytorna eller mönstren i gummit på däckens yta. Dessa mönster är avsedda att förbättra greppet och dräneringen av vatten och andra vätskor från vägytan, för att ge bättre stabilitet och säkerhet på vägen. Särskilt under våta eller hala förhållanden. Därför är det viktigt att ha koll på mönsterdjupet och se till att däcken är i gott skick. 

När ska man byta däck baserat på mönsterdjup?
Mönsterdjupet på däcken är en viktig faktor för säkerheten på vägen. Därför är det viktigt att känna till när man bör byta däck. Generellt sett bör du byta däck när mönsterdjupet är mindre än 3 millimeter. Detta gäller för sommardäck, vinterdäck och allvädersdäck.

Vad säger lagen gällande minsta tillåtna mönsterdjup?
Det minsta tillåtna mönsterdjupet på däcken varierar beroende på vilken typ av däck du har och var du bor. I Sverige är det lagligt att köra med ett minsta mönsterdjup på 1,6 mm för sommardäck. Däremot är det alltid bäst att byta däck innan mönsterdjupet närmar sig det lägst tillåtna. För vinterdäck är minimikravet högre, med minst 3 mm mönsterdjup för lätta fordon och personbilar enligt Trafikverkets rekommendationer.

Vad har nya däck för mönsterdjup?
Nya däck har vanligtvis ett mönsterdjup på mellan 7 och 9 millimeter beroende på tillverkaren och modellen av däcket. Mönsterdjupet minskar gradvis när däcken används, exempelvis när de slits ned av vägbanan. Detta och liknande faktorer påverkar däckens livslängd.

Det är viktigt att notera att mönsterdjupet inte är det enda som påverkar däckens prestanda. Däckens ålder, tillstånd och material kan också påverka hur de fungerar på vägen. Se därför till att regelbundet kontrollera däckens tillstånd. Byt ut dem när det är nödvändigt för att säkerställa en hög säkerhetsnivå och optimal prestanda.

Hur mäter man mönsterdjup på däck?
Mönsterdjupet på däcken kan mätas med hjälp av en mönsterdjupsmätare. Det är ett verktyg som är enkelt att använda och som du kan köpa på de flesta bensinstationer eller verkstäder. För att mäta mönsterdjupet med en mönsterdjupsmätare, följ dessa steg:

  1. Placera mönsterdjupsmätaren i däckmönstret på den del av däcket som har minst mönster.
  2. Tryck in mönsterdjupsmätarens nålar tills de når botten av däckets slitytor.
  3. Läs av mönsterdjupet på mätarens skala eller digitala display.
  4. Upprepa processen på flera platser runt däcket, både i mitten och på sidorna, för att säkerställa att mönsterdjupet är jämnt över hela däcket.

När du har mätt mönsterdjupet på dina däck kan du jämföra det med tillverkarens rekommenderade minimimönsterdjup, eller det lagstadgade minimimönsterdjupet på 1,6 millimeter. Om mönsterdjupet är lägre än rekommenderat, eller om däcken visar tecken på slitage eller skador, bör du överväga att byta ut däcken så snart som möjligt. Detta för att upprätthålla en hög säkerhetsnivå på vägen.

Om du inte har en mönsterdjupsmätare kan du använda en 1-krona. Placera då kanten av kronan i spåret på däcket. Om du kan se hela kungens huvud är mönsterdjupet tillräckligt. Om du bara kan se delar av huvudet eller inget alls är det dags att byta däck.

Är du osäker på hur du själv kontrollerar dina däck?
Sväng förbi oss för en kostnadsfri kontroll av dina däck. Du hittar oss på Dammliden 12 i Haninge.

 

mönsterdjup-bildäck

Sommardäck

På sommardäcken är minsta tillåtna mönsterdjup 1,6 mm. Däremot råder vi dig att byta däck redan vid 3 mm mönsterdjup, för att med högsta säkerhet kunna hantera alla sommarens väder. Vid regn blir greppet betydligt sämre med ett mönsterdjup på endast 1,6 mm.

monsterdjup_sommardack
monsterdjup_vinterdack

Vinterdäck

Mönsterdjupet på dina vinterdäck ska vara minst 3 millimeter för att de ska vara godkända, men vi rekommenderar att du byter däck när de har ett mönsterdjup om 5 millimeter. Detta för att däcken verkligen ska klara av snö, is, modd och smältvatten.